In 2023 kregen ca. 12.000 mensen in Nederland te horen dat zij darmkanker hebben, ongeveer 20% heeft een uitgezaaide vorm.[1]

Het treft vooral mensen boven de 50 jaar, maar de laatste jaren neemt het aantal nieuwe gevallen ook toe bij jongere mensen en is inmiddels de belangrijkste oorzaak van kankersterfte voor mannen onder 50 jaar en de op één na belangrijkste voor vrouwen onder 50 jaar.

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker als u een oproep krijgt!

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Dankzij het bevolkingsonderzoek daalt het aantal gevallen van darmkanker. Dat komt omdat darmkanker vaak beter te behandelen is wanneer het in een vroeg stadium wordt gevonden.

Het bevolkingsonderzoek voor darmkanker is bedoeld om op een simpele manier darmkanker te ontdekken bij mensen tussen de 55 en 75 jaar oud. Elke 2 jaar krijgt u een uitnodiging om een klein beetje ontlasting op te sturen. In het laboratorium wordt gecontroleerd of er bloedsporen in zitten. Dit kan duiden op darmkanker, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Als er bloedsporen worden gevonden, is verder onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

Kent u de biomarkers voor darmkanker?

Biomarkers bij darmkanker

Er zijn veel mensen met darmkanker, maar niet elke tumor is hetzelfde. Dat komt omdat kankercellen verschillende eigenschappen kunnen hebben. Die eigenschappen heten ook wel tumorkenmerken of biomarkers[2]. Uw arts laat de kankercellen daarom eerst onderzoeken in het laboratorium. Met de uitkomsten van het laboratorium bekijkt de arts welke soort medicijnen of behandelingen het best werkt bij uw tumortype. Daarom is het belangrijk te weten welk tumortype de darmkanker heeft.

Kijk ook eens op de websites van de patiëntenverenigingen

Stichting Darmkanker
Stomavereniging

Referenties

Publicatiecode: NL-09-24-2400003