In 2023 kregen ca. 12.000 mensen in Nederland te horen dat zij darmkanker hebben, ongeveer 20% heeft een uitgezaaide vorm.[1]
Wat is uitgezaaide darmkanker?
Darmkanker is een verzamelnaam voor kanker in de dikke darm en endeldarm. Bij darmkanker ontstaat er een kwaadaardig gezwel (tumor) in de darmwand, die de darm kapot kan maken.
De ziekte kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam (oa. lever, longen, buikvlies) en daar schade aanrichten. We spreken dan van uitgezaaide darmkanker.
Bij niet-uitgezaaide darmkanker is er een goede kans op genezing, terwijl de overlevingskansen erg afnemen wanneer de ziekte is uitgezaaid.
Het is daarom belangrijk om darmkanker in een vroeg stadium te ontdekken!
Het treft vooral mensen boven de 50 jaar, maar de laatste jaren neemt het aantal nieuwe gevallen ook toe bij jongere mensen en is inmiddels de belangrijkste oorzaak van kankersterfte voor mannen onder 50 jaar en de op één na belangrijkste voor vrouwen onder 50 jaar.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar dat hoeft niet. De klachten kunnen ook voorkomen bij andere ziekten dan darmkanker.
- Verandering in ontlasting (valse aandrang)
- Verminderde eetlust
- Buikpijn, gas, opgeblazen gevoel
- Misselijkheid en overgeven
- Onbedoeld gewichtsverlies
- Bloed/slijm in of bij ontlasting +/- bloedarmoede
- Vermoeidheid en zwakte
Doe mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker als u een oproep krijgt!
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Dankzij het bevolkingsonderzoek daalt het aantal gevallen van darmkanker. Dat komt omdat darmkanker vaak beter te behandelen is wanneer het in een vroeg stadium wordt gevonden.
Het bevolkingsonderzoek voor darmkanker is bedoeld om op een simpele manier darmkanker te ontdekken bij mensen tussen de 55 en 75 jaar oud. Elke 2 jaar krijgt u een uitnodiging om een klein beetje ontlasting op te sturen. In het laboratorium wordt gecontroleerd of er bloedsporen in zitten. Dit kan duiden op darmkanker, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Als er bloedsporen worden gevonden, is verder onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen.
Heeft u of iemand in uw omgeving darmkanker? De Darmkanker app kan verder helpen
Deze app is speciaal voor mensen met darmkanker. U vindt hier alle belangrijke informatie over darmkanker op één plek met o.a.:
- Handige linkjes naar betrouwbare websites zoals Kanker.nl, Bijwerkingenbijkanker.nl en patiëntenverenigingen
- Duidelijke video’s en plaatjes voor extra uitleg
- Ondersteuning en tips voor bijvoorbeeld voeding, beweging en mentaal welzijn
Kent u de biomarkers voor darmkanker?
Biomarkers bij darmkanker
Er zijn veel mensen met darmkanker, maar niet elke tumor is hetzelfde. Dat komt omdat kankercellen verschillende eigenschappen kunnen hebben. Die eigenschappen heten ook wel tumorkenmerken of biomarkers[2]. Uw arts laat de kankercellen daarom eerst onderzoeken in het laboratorium. Met de uitkomsten van het laboratorium bekijkt de arts welke soort medicijnen of behandelingen het best werkt bij uw tumortype. Daarom is het belangrijk te weten welk tumortype de darmkanker heeft.
Het belang van de patiëntenverenigingen
Stichting Darmkanker en de Stomavereniging zetten zich elk dag in om het leven van en de zorg voor mensen die zijn geraakt door darmkanker, beter en lichter te maken.
Heb je een vraag of ben je op zoek naar informatie? Of wil je graag met anderen in contact komen? De patiëntenverenigingen kunnen je hierbij helpen!
Daarnaast heeft Stichting Darmkanker dit najaar een nieuw online nazorgprogramma (Sterk met Darmkanker) gestart voor mensen die behoefte hebben aan extra begeleiding bij het leven met en na darmkanker.
Bekijk hier het nazorgprogramma "Sterk met Darmkanker"Referenties
- [1] iKNL data darmkanker 2022 https://iknl.nl/kankersoorten/darmkanker
- [2] Sveen A, Kopetz S, Lothe RA. Biomarker-guided therapy for colorectal cancer: strength in complexity. Nat Rev Clin Oncol. 2020;17(1):11-32. doi:10.1038/s41571-019-0241-1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31289352/