Biomarkers voor darmkanker

Biomarkers worden steeds belangrijker. Naast prognostische waarde hebben zij ook steeds vaker een predictieve waarde om het effect van de verschillende behandelmethoden of mogelijke bijwerkingen te voorspellen.[1]

Bespreekt u de biomarkers al met uw patiënten?

Patiënten willen steeds meer betrokken zijn bij hun ziekteproces. Het is dan ook belangrijk om uw patiënten goed te informeren over de aanwezige biomarkers, zodat zij meer inzicht hebben in het ziekteverloop en de mogelijke behandelopties.

 

Biomarkers

Nederlandse richtlijn mCRC 2022[2]

Bepaal de status van de volgende predictieve (en prognostische) biomarkers bij patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom die voor systemische behandeling in aanmerking komen:

  1. KRAS mutatiestatus: exon 2: codon 12 en 13; exon 3; codon 59 en 61 en exon 4; codon 117 en 146;
  2. NRAS mutatiestatus: exon 2: codon 12 en 13; exon 3; codon 59 en 61; en exon 4; codon 117 en 146;
  3. BRAF mutatiestatus: met name V600E.

Wanneer en welke biomarkers test u voor uw patiënten met (uitgezaaide) darmkanker?

Update CRC richtlijnen: wat is er nieuw?

De Nederlandse CRC richtlijnen zijn vernieuwd. Wat waren de belangrijkste aanpassingen? Welke therapeutische behandelingen zijn er nu en wat betekent dat voor het testen op biomarkers? Dr. Jeanine Roodhart, oncoloog UMCU licht dit kort toe.

Biomarker informatievideo

Patiëntenbegrijpen ontwikkelt in samenwerking met Stichting Darmkanker informatievideo’s voor patiënten met darmkanker. Pierre Fabre heeft de ontwikkeling van de video over biomarkers voor darmkankerpatiënten ondersteund. Alle informatievideo’s van patiëntenbegrijpen zijn ook terug te vinden in de Darmkanker app.

Bewustmaking en preventie zijn de grootste wapens tegen darmkanker. Onze ambitie? Een positieve bijdrage leveren aan de zorg voor darmkankerpatiënten. Dit doet Pierre Fabre door de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen, maar de grootste stap zit in preventie. Daarom ondersteunen wij deze Blue March van harte.

Wij werken samen met:

Logo Biolizard
Logo Esculaap
Stichting Darmkanker
Stomavereniging

Referenties

Publicatiecode: NL-CRC-20230123/feb2023